2012. május 9., szerda

Budai Középiskola – Ködvelők: A Gyuri?


Villámkritika
(Budai Középiskola – Ködvelők)
A Gyuri?
Szombat délben állunk a Ciróka előtt, odajön egy lány és szemetet kér. Mire kell neki a mi használt zsebkendőnk?- a darabhoz. Odaadtuk és elment. Bementünk, beültünk a színpad közepére és jéé, a szemétkupacban ott a mi zsepink is!
A tér elrendezése már kíváncsivá tett minket, végülis mi is bent ültünk a szobában. Ez néha előny, néha viszont hátrány volt az előadás szempontjából. Olykor nem értettük, miért kell ott ülnünk a lábuk alatt, mikor a nagyobb megmozdulások inkább a nézőtér felé irányultak, és voltak olyanok is, amiket az első párnákon is alig láttunk, hallottunk, hát még a nézőtér utolsó soraiban... . Úgy éreztük, sok poén és párbeszéd elveszett, valószínűleg azért, mert kétfelé kellett játszaniuk, így könnyen kerültek takarásba, és sokszor befelé játszottak a nézőtérnek háttal, ami zavaró és érthetetlen lehetett. Szubjektív véleményünk szerint így, ekkora színpadon, nem volt jelentősége, hogy ott ültünk a „szobában”, mert a történéseknek nem voltunk jobban részesei, pedig az elrendezésből ezt vártuk volna. Talán jobban érvényesülhetett volna egy kis színpadon csak a nézőtér felé játszva.
            Alapvetően a történet igazán életszerű. Egy mai baráti társaság - sokszor azon nevettünk, hogy felismertük a tipikus karaktereket a közvetlen társaságunkból is. Megvannak a vezető egyéniségek, akik egymással rivalizálnak, és a többiek, akik nem szeretik, ha irányítják őket, tehát senkinek nem jó semmi, de mégis összetartja őket, hogy örömet akarnak okozni a barátjuknak, Gyurinak. Ki is az a Gyuri? Valójában úgy tűnik, ő a társaság központja, később kiderül, hogy egyben a körön belüli konfliktusok forrása is - talán nem is olyan nagy Barát!? Hiába a sok készülődés, begyakorolt tánc és a díszítés, a legnagyobb meglepetést mégis Gyuri okozta számukra…
Természetesen nem ismerjük a játszókat, de úgy tűnt, mindenki megkapta a „maga szerepét” az előadásban, a mindennapi életben is így képzelnénk őket (J), ezzel szemben  a színpadi jelenlét nem mindig volt egyenletes.
            Az előadás üdítő és szerethető volt így szombat délben, jól éreztük magunkat. Szórakoztató és élvezhető darabot láttunk. Külön dicséretes, hogy a szerző korunkbeli fiatal lány, ilyen szinten foglalkozik drámaírással. Gratulálunk, köszönjük az élményt és sok sikert kívánunk a továbbiakban!          

                                                                                  Kecskemét, 2012-04-21.                                                                                                      Szilvi, Dorina

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése